Anykščiuose įsikūrusi „Anykščių vyno“ gamykla ruošiasi obuolių derliaus supirkimo sezonui, kurį pradėti ketina jau pirmadienį, rugpjūčio 24-ąją. Iš viso šiais metais rinkoje palankiomis kainomis „Anykščių vynas“ tikisi supirkti apie 20 tūkst. tonų įvairių rūšių obuolių, iš kurių gamykloje gaminamos sultys, sulčių koncentratai, natūralūs vynai, sidras ir kiti produktai.
Pasak „Anykščių vyno“ gamybos direktorės Liubovės Rebiatnikovos, parduoti obuolius kviečiami tiek didesnių sodų savininkai, tiek pavieniai augintojai. Vežėjų patogumui, prieš atvykstant pardavėjai raginami registruotis pernai įdiegtoje ir jau smarkiai pasiteisinusioje elektroninėje eilių valdymo sistemoje.
„Naudojantis šia sistema vežėjai iš visos Lietuvos į gamykloje esančius derliaus supirkimo punktus atvyksta jiems iš anksto paskirtu laiku, taigi išvengia stovėjimo gyvose eilėse ir sutaupo laiko – derlių priduoda greičiau ir patogiau“, – sako L. Rebiatnikova atkreipdama dėmesį, kad naudojantis sistema taip pat išvengiama bereikalingo popierizmo, mat visi reikalingi pirkimą žymintys dokumentai laikomi elektroninėje erdvėje.
Tam, kad priduoti obuolius būtų dar patogiau, šįmet „Anykščių vynas“ pasirūpino ir vežėjams skirta transporto priemonių stovėjimo aikštele. Šioji įkurta netoliese gamykloje veiksiančių supirkimo punktų.
„Mūsų gamykla įsikūrusi pačiame Anykščių centre, todėl jei vežėjai priduoti obuolius atvyksta anksčiau ar ne sau paskirtu laiku, kartais mieste nusidriekia eilės. Tam, kad išvengtume tokių spūsčių, šįmet vežėjus kviesime savo transporto priemones pasistatyti specialiai jiems skirtoje aikštelėje, taip suteikdami daugiau patogumo tiek pardavėjams, tiek miesto gyventojams“, – sako L. Rebiatnikova.
Galiausiai, pradedant obuolių supirkimo sezoną „Anykščių vynas“ taip pat pasiruošęs praplėsti darbuotojų komandą – papildomai sezono darbams ieškomi obuolių rūšiuotojai ir iškrovimo operatoriai.
Iš supirktų obuolių – jokių atliekų
Iš obuolių „Anykščių vyno“ gamykloje gaminama daugiau nei 100 skirtingų produktų, tarp kurių – ne tik vartotojams Lietuvoje puikiai pažįstami natūralūs vynai ar sidrai, bet ir sultys, sulčių koncentratas ir natūralios aromatinės medžiagos, naudojamos maisto pramonėje.
Todėl, pasak L. Rebiatnikovos, supirkti obuoliai gamykloje panaudojami visu šimtu procentu, nepaliekant jokių atliekų. „Žalioji gamyba – pasaulinė tendencija, kuria sekame ir mes. Superkamus obuolius panaudojame, vaizdžiai tariant, lig pat sėklyčių – vaisių sultys naudojamos skirtingų gėrimų ir koncentratų gamybai, likusios išspaudos – džiovinamos ir parduodamos pektino, naudojamo maisto ir farmacijos pramonėse, gamintojams“, – sako „Anykščių vyno“ atstovė ir priduria, kad užtikrinti gamybos procesą be atliekų leidžia gamykloje įdiegtos moderniosios technologijos.
30 proc. gamyklos pagamintų gėrimų yra eksportuojama – iš viso „Anykščių vyno“ gaminių galima įsigyti kone 20 pasaulio valstybių. Bene populiariausias gamyklos produktas užsienyje yra sulčių koncentratai – jų svetur eksportuojama net apie 95 proc.
Daugiausia sulčių koncentrato iš „Anykščių vyno“ nuperkama Vokietijoje, kur keliauja apie 70 proc. šios eksportuojamos produkcijos. Likusi eksportuojamo sulčių koncentrato dalis keliauja į Austriją, Vengriją, Lenkiją, Estiją.
Obuolių supirkimo sezoną „Anykščių vyno“ gamykla planuoja užbaigti lapkričio viduryje.